© Serif Templates -


Recensie De Focustherapie
Recensie in De Oogst, december 2012 -
De Focustherapie, Ik... of Christus
Er is op gebied van psychishe hulpverlening en therapiën zo’n verwarrend en uiteenlopend aanbod, dat het moeilijk wordt voor de (christelijke) kliënt om te onderscheiden wat goed of fout is. Al te gemakkelijk gaat men er van uit dat het bijvoeglijk naamwoord ‘psychologisch’ betekent dat iets wetenschappelijk is en verantwoord. Maar de vele fundamenteel verschillende benaderingen binnen de psychologie laten al zien dat het geen ‘exacte wetenschap’ is en veel psychologische modellen hanteren een mensvisie en een wereldbeeld die in strijd zijn met de Bijbel. Reden genoeg om alles goed te onderzoeken. En dat heeft ds. Hoekstra gedaan in deze gedegen literatuurstudie ten aanzien van de zgn. ‘focustherapie’ die veel opgang maakt en ook het christelijke hulpverleningsveld is binnengedrongen.
Ds. Hoekstra legt de wortels van de focustherapie bloot. De grondlegger van de de focustherapie, de psycholoog Eugene Grendlin, kwam tot de conclusie dat het succes van een psychotherapie niet gelegen was in de therapie of de therapeut, maar in de instelling van de kliënt. Daarvan uit ontwikkelde hij een ‘zelfheling’ therapie waarin de kliënt via zijn lichamelijke gevoelens als toegangspoorten gebruikt naar zijn diepere zelf om daarin af te dalen, te luisteren naar zichzelf en heling te bewerken. De humanistische psychologie, Grendlin’s uitgangspunt, stelt de mens centraal, acht hem goed in zichzelf en zoekt daarom ook de bronnen voor het leven (en heling) in de mens zelf. In de focustherapie gaat het om ‘zelf’ en niet om ‘Christus in ons’. Maar ds. Hoekstra gaat verder en toont aan dat Grendlin’s psychologie in feite een transpersonele psychologie was. Niet verwonderlijk blijkt uit de studie dan ook dat de focustherapie veel verwantschap heeft met het alternatieve hulpverleningscircuit. Zijn hoofdstukken van ‘Een flirt met de New Age’, Een flirt met het Oosten’ en ‘Een flirt met het occulte’ spreken boekdelen. Je inlaten met focussen is niet alleen ‘niet-
Ds. Hoekstra beargumenteerd overtuigend de onmogelijkheid om deze therapie christelijk te maken of te integreren in echte Bijbelse hulpverlening. Als je focussen toetst aan een bijbels mens-
Hoekstra probeert toegankelijk te schrijven om het boek voor een breder publiek geschikt te maken. Dat is ten dele gelukt. Door de aard van het boek ontkomt hij er niet aan om veel ‘technische’ taal te gebruiken. Maar daardoor is het geen simpel boek ‘tegen’ iets, maar een gedegen en verantwoorde ontmaskering. Een absolute ‘must’ voor hulpverleners en degenen die fundamentele informatie over deze therapie willen.
De Focustherapie – ik... of Christus / een psychotherapie bekeken in het licht van de Bijbel, door drs. J.G. Hoekstra; 278 pg. Uitgeverij Johannes Multimedia.
Het boek is in eerste instantie alleen als E-