Aanbevolen boeken
God neemt nooit iets uit je leven weg zonder het te vervangen door iets beters.
Billy Graham
Beproevingen leren ons wat we zijn; ze graven de grond op en laten ons zien waar we van gemaakt zijn.
Chales Spurgeon
Wees nooit bang om een onbekende toekomst te leggen in de handen van een bekende God.
Corrie ten Boom
Als je Jezus gaat zien in zijn menselijkheid, zul je ontdekken dat Hij God is.
Maarten Luther
Bijzondere Uitspraken
© Serif Templates -
Archief Column
Vlag en lading
Het spreekwoord dat zegt dat de vlag de lading niet dekt, is helaas maar al te vaak een pijnlijke werkelijkheid. Het is dit des te meer, als blijkt dat het ook van toepassing is binnen christelijke kring. Neem alleen maar eens dat bijvoeglijk naamwoord: 'christelijk'. Waar wil het voor staan en, waar staat het nog voor? Een bizar voorbeeld als 'de christelijke geitenfokvereniging' spreekt hier voor zich! Immers, het is moeilijk voor te stellen wat er 'christelijk' mag en kan heten aan het fokken van geiten…
Maar, de devaluatie van het bijvoeglijk naamwoord 'christelijk' heeft zich in de loop der tijden breder voortgezet. Voorbeelden te over zijn hier op te sommen. Twee daarvan vallen in het bijzonder op: christelijke politiek en christelijk onderwijs. Dekt de vlag hier nog de lading? Is er nog zoiets als christelijk politiek en kun je nog spreken van christelijk onderwijs? De devaluatie van het bijvoeglijk naamwoord 'christelijk' heeft er op zeker moment toe geleid, dat er in plaats van 'christelijk' nadrukkelijk werd gekozen voor het gebruik van het bijvoeglijk naamwoord 'evangelisch'. U voelt hem al aankomen, neem ik aan.
Waar wil dit bijvoeglijk naamwoord voor staan en… waar staat het nog voor?
In hoeveel gevallen moet het gebruik niet alleen worden geplaatst onder de noemer van dat welbekende spreekwoord, maar kan er soms zelfs ronduit gezegd worden dat het gebruik ervan past onder de noemer: 'een vlag op een puntje, puntje praam'!? Voorbeelden? Voor mij springt hier de Evangelische Omroep onmiddellijk het eerst in het oog. Helemaal wanneer je de ontstaansgeschiedenis en de oorspronkelijke doelstellingen kent. Hoe ver is hier de praktijk aan het afraken van de oorspronkelijke betekenis van het bijvoeglijke naamwoord 'evangelisch'. Weeg de programma's eens. Raakt bijvoorbeeld een programma als Het Familiediner, met als exponent begin dit jaar: 'Nederland maakt het goed', niet bij uitstek een SBS niveau? En dan zwijgen we maar over de bedenkelijke connecties van bepaalde programmamakers⁄presentatoren… verre van 'evangelisch' naar mijn idee. En dan te bedenken dat aanvankelijk overwogen is om de omroep nota bene de naam DEO te geven!Nee, er is in dergelijke gevallen zelfs niet meer sprake van een vlag die de lading niet meer dekt, maar eerder van een van God losgeraakt zijn. Misschien tijd voor een herijken?
Schrijverke
Schrijverke